среда, 30. новембар 2016.

~Iz mog pera rijeci~

Svako od nas zivi svoju bajku. Da ce jednoga dana postati neko i nesto. Postati nekome nesto. I nismo skromni sa nasim zeljama i snovima. Zelimo puno, zelimo naljljepse.
Zivot je bio dobar prema meni. Okruzena srecnom porodicom, puna ljubavi i srece, stekla dobre prijatelje, nekome kome mogu povjeriti strahove i radosti, rasla sam, mastajuci o buducnosti, gdje cu imati svega dovoljno, ni previse ni premalo. Mastala sam o jednom, kome cu povjeriti svoje srce, dati svoja osjecanja, zakleti se na vjecnost i vijernost.
A zivot je opet bio dobar prema meni. Na mom putu, poslao mi je tebe. Neocekivano i nenadano. Djelovalo je prolazno i kratkotrajno a ostace za cijeli zivot. Jer, i kad odrastes, vjerujes u bajke, potajno ali jako i za cijeli zivot ostajes malo dijete koje masta i sanja. Ja moju bajku zivim. Zivim sa tobom. Nasli smo se neocekivano, upoznavali se postepeno i shvatili da jedno smo za drugo. Da se dopunjujemo, razumijemo, da jedno bez drugog ne mozemo. Dio si mene, branim te od loseg, stitim od losih ljudi, ne dam na tebe.
I sta od zivota jos mogu da pozelim. Pomalo svega, sto je potrebno za zivot, u tome sam skromna. Mira i spokoja za nas, puno ljubavi, srece, uspomena na svaki dan naseg zivota. Da si uz mene, da sam kraj tebe. Do kraja. U tome sam i vise nego sebicna.

уторак, 22. новембар 2016.

~Iz mog pera rijeci~

Samo jedan kutak, malo mira i puno ljubavi. Sasvim je dovoljno za srecu. Ti i ja, u zagrljaju da zaspimo svako vece. Ujutru da se probudimo nasmijani. Ja umrsene kose, ti krmeljivih ociju ali jedno drugom najljepsi. Pa da ti skuvam jutarnju kafu i gledam kako je ispijas uz cigaretu. Samo da te gledam, da uzivam u tim jutarnjim satima ispunjenim tobom, tvojom blizinom, tvojom toplinom.
Pa da te iz naseg skromnog doma ispracam na posao, i uvece da docekujem. Da poslije dana, punog obaveza, uzivamo u veceri koju sam spremila za nas. Nije najukusnije ali je spremljeno sa puno ljubavi. I svaka nasa vecera je romanticna, uz vino i svijece, u nasem malom, srecnom domu.
I nemamo puno, nemamo sve ali imamo jedno drugo. Imamo spokoj, imamo mir. Ljubav i srecu. A to nam je dovoljno. Sasvim dovoljno da napredujemo za buducnost, u da se samo vise volimo.

уторак, 8. новембар 2016.

~Iz mog pera rijeci~

Sta odgovoriti kada pitaju, ko je tvoj heroj ?! Nije jednostavno odgovoriti na to pitanje. Odgovor zajtijeva razmisljanje, procjenjivanje. Ali, kada razmislis, kada odredis dobro i lose, shvatis da je odgovor bilo lak. Da su tvoji heroji, tvoji roditelji. Oni su te othranili, vaspitali su te. Pokazali su ti kako da razlikujes dobro os loseg.
Uvijek su bili uz tebe, tvoja su najveca podrska. Oni su primjer kako treba da se bori u zivotu, da se nikada ne odustaje. I kada je najteze i cini se da nema resenja oni su bili ti koji su ti pomogli da nadjes resenje. Pokazali su ti kako da izaberes pravi put o da nikada ne odustajes u zivotu. Ako se nekada i ne slazete oni su ti od kojih trazis savjet. Oni su ti koji se nikada nece naljutiti o koji te nece napustiti. Svako te moze voljeti ali roditelji te vole najvise. Ta ljubav je bezuslovna i cista. U njihovim ocima vidis sebe. U tebi drugi vide tvoje roditelje. Cuvaj ih, postuj i brini za njih. Nikada ne bi rekli da si im duzan za nesto, jer o zadnju mrvu hljeba, roditelji bi tebi dali. Ali, duzan si im, tako mnogo i zauvijek. Duzan si im zivot, sto si tu gdje jesi. Sto si postao covjek.
Postuj i voli svoje roditelje. Uvijek i zauvijek.

субота, 5. новембар 2016.

„Богојављенска ноћ“ (Светозар Ћоровић) (Припрема за час, седми разред)

„Богојављенска ноћ“

(Светозар Ћоровић)

Задаци часа
Образовни

Упознавање ученика са приповијетком Светозара Ћоровића, одређивање теме и структуре дјела
Васпитни

Мотивисање ученика за читање приповијетке

Функционални

Уочавање психолошких особина у тексту



Ток часа:
           Уводни дио часа (5 минута)
Након уводних ријечи, наставник говори ученицима да ће на данашњем часу радити једну приповијетку. Наставник пита ученике шта је то приповијетка, којем књижевном роду припада. Затим, наставник од ученика тражи: да наброје све празнике који су обиљежили претходни период. Циљ је да ученици помену Богојављење јер се управо приповијетка, о којој ће говорити на данашњем часу, зове „Богојављенска ноћ“.
Наставник наслов приповијетке пише на табли.

Главни дио часа (30 минута)
Наставник ученике прво упознаје са биографијом Светозара Ћоровића. Користи за то читанку и допуњава биографију са посацима које је накнадно пронашао. Циљ је да се ученици упознају са књижевним радом Светозара Ћоровића. Затим, неко од ученика чита приповијетку, при чему се од ученика тражи да изражајно и јасно чита.
Након читања приповијетке креће се са анализом приповијетке. Наставник пита ученике да ли из наслова могу одредити шта је тема приповијетке, каква је симболика у наслову. Да би им било једноставније одговорити, наставник помиње празник Богојављање, о којем су говорили на почетку часа. Од ученика се тражи да наведу који су то обичаји за Богојављање.
Наставник пита који је главни лик у причи и зашто је за њега тако значајан овај празник. Циљ је да ученици одреде психолошки карактер дјечака, да се упознају са његовим сновима и жељама, да схвате зашто дјечак има такве жеље.
Следећи задатак за ученике је да поново прочитају приповјетку и да је подијеле на цјелине а затим те цјелине именују. Након урађеног задатка, неко од ученика излази пред таблу и наслове цјелина пише на табли а затим остали ученици коментаришу да ли су они урадили исто, слично и шта би мијењали. Циљ задатка је да ученици могу наставити даљи рад на приповијеци. Како се у причи наводи како је дјечак живио прије мајчине болести, наставник пита ученике да ли знају како се тај поступак у тексту назива (причање како је нешто било прије). Очекује се да ће ученици знати да је то рероспектива.
У приповијеци је нарочито изражена једна стилска фигура- контраст. Наставник чита дијелове из приповијетке како би ученици лакше препознали ову стилску фигуру. Циљ задатка је да ученици схвате да је приповијетка управо заснована на контрасту.
У приповијеци су присутни глаголски облици аорист, презент. Ученици морају пронаћи дијелове текста гдје су употријебљени ови глаголски облици а затим треба да објасне зашто је у одређеном дијелу текст употријебљен презент, зашто аорист.
Наставник разговара са ученицима о атмосфери која преовладава у тексту. Како тумаче симболе и придјеве које је писац користио у писању (свијећа лојаница, небеса, трепавице од олова).

            Завршни дио часа (10 минута)
Након анализе приповијетке, наставник разговара са ученицима, пита их како су они доживјели ову приповијетку, да ли мисле да су дјечакове жеље ирационалне, да ли су његови поступци исправни, да ли он схвата ситуацију око њега.
Наставник пита ученике да ли су у тексту пронашли непознате ријечи како би их заједно ријешили.
За домаћи задатак, ученици треба да напишу рад о својој мајци. Рад захтијева да ученик напише све оно што мисли да представља његову мајку.


петак, 4. новембар 2016.

Плускавмперфекат (давнопрошло вријеме) (Припрема за час, седми разред)



Плускавмперфекат
(давнопрошло вријеме)


Задаци часа
Образовни

Упознавање ученика са наставном јединицом плусквамперфектом, понављање претходно наученог градива и примјењивање истог на нову наставну јединицу
Васпитни

Мотивисање ученика да лакше савладају градиво, да сами савладају ново градиво
Функционални

Упознавање ученика са наставном јединицом из области граматике

 
Ток часа:
Уводни дио часа (5 минута)
Након поздравних ријечи, уписивања часа, наставник упознаје ученике са новом наставно јединицом коју ће радити на данашњем часу. Наводи да је у питању нови глаголски облик.
Наставник пита ученике: Шта су то глаголи. Након очекиваног одговора, наставник пита ученике: Које су глаголске облике до сада учили, и да ли се сјећају како се глаголски облици дијеле ?? Наставник напомиње ученицима да ће се онима који се буду јављали и тачно одговарали на питања писати плусеви и да тако могу стећи ислов да добију бољу оцјену. Циљ је да се ученици мотивишу и охрабре да покажу своје знање. Након што ученици одговоре на постављено питање, наставник говори: Тема данашњег часа је лични, сложен глаголски облик, који означава давнопрошлу радњу а то је ПЛУСКАВМПЕРФЕКАТ. Наслов наставне једнинице наставник пише на табли. Ученицима се напомиње да ће данас научити како се ПЛУСКВАМПЕРФЕКАТ гради, од које основе и којих наставака и које су основне карактеристике за ПЛУСКВАМПЕРФЕКАТ.


Главни дио часа (30 минута)
Наставник пита ученике: Да ли знају од чега се граде сложени глаголски облици ?? Након очекиваног одговора, наставник ученицима пише два примјера, на којима ће ученицима објаснити како се гради ПЛУСКВАМПЕРФЕКАТ.
Први примјер: БИО САМ ПЈЕВАО.
Наставник пита ученике шта уочавају у овом примјеру и да ли могу сами закључити како се гради ПЛУСКВАМПЕРФЕКАТ ??
Уколико ученици сами не дођу до закључка, наставник им објашњава да из овог примјера видимо да се ПЛУСКВАМПЕРФЕКАТ гради од облика перфекта помоћног глагола БИТИ (био сам) и радног глаголског придјева глагола који се мијења.
Други примјер: БИЈАХ ПЈЕВАО.
Наставник пита ученике шта можемо закључии уколико имамо овакав примјер. Ако ученици сами не дођу до одговора, наставник им објашњава: Да се, у овом случају, ПЛУСКВАМПЕРФЕКАТ гради од облика имперфекта помоћног глагола БИТИ и радног глаголског придјева глагола који се мијења.
Наставник напомиње ученицима да је ИМПЕРФЕКАТ архаичан облик, притом им објашњава значење појма архаично, па се због тога и овај облик ПЛУСКВАМПЕРФЕКТА ријетко користи у говору.
Наставник изводи једног ученика пред таблу и даје задатак да прмијер БИО САМ ПЈЕВАО измијења по лицима, у једнини и множини. Након тога, пита ученике шта закључују и урађеног задатка.
Очекивани одговор је: да се ПЛУСКВАМПЕРФЕКАТ мијења по лицу и роду, има једнину и множину. Напомиње се ученицима да то запишу у својим свескама.
Ученицима се скреће пажња да не мијешају ПЕРФЕКАТ и ПЛУСКВАМПЕРФЕКАТ. Да би боље разумјели, наставник даје два примјера:
1.      НЕ, НИЈЕ ОТПУТОВАЛА. МАЛИ ЈОЈ СЕ РАЗБОЛИО. (ПЕРФЕКАТ)
2.      НЕ, НИЈЕ ОТПУТОВАЛА. МАЛИ ЈОЈ СЕ БИО РАЗБОЛИО. (ПЛУСКВАМПЕРФЕКАТ)
Наставник пита ученике који глаголски облик уочавају у првом примјеру а који у другом. Након очекиваног одговора, наставник објашњава ученицима да би замјена ових глаголских облика довела до измјене смисла реченичне информације. ПЛУСКВАМПЕРФЕКТОМ се исказује догађај који је у садашњости путпуно дезактуелизован, притом објашњава значење појма.
Наставник ученицима дијели наставне листиће са задацима. Вјежба је предвиђена за рад у пару. Ученици добијају два глагола која морају написати у ПЛУСКВАМПЕРФЕКТУ (оба начина градње):
ГОВОРИТИ:
1.      лице једнине______, ______
2.      лице једнине______, ______
3.      лице једнине______, ______
1.      лице множине______, ______
2.      лице множине______, ______
3.      лице множине______, ______

САЊАТИ:
1.      лице једнине______, ______
2.      лице једнине______, ______
3.      лице једнине______, ______
1.      лице множине______, ______
2.      лице множине______, ______
3.      лице множине______, ______

Завршни дио часа (10 минута)
Након урађеног задатка, провјерава се шта су ученици урадили. Чита се неколико примјера и коментарише се у разреду да ли је добро урађено или не.
Након тога, наставник пита ученике да ли могу сами дефинисати значење ПЛУСКВАМПЕРФЕКТА ?? Најбољу дефиницију пишу сви ученици а уколико је нешто изостављено, наставник допуњава.
Домаћи задатак наставник дијели ученицима на наставним листићима.
На листићима се налазе реченице у којима ученици глаголе, који се налазе у загради, морају употријебити у ПЛУСКВАМПЕРФЕКТУ:
Испред продавнице се (СКУПИТИ) много свијета.
Нерадни је дан, па су људи (ДОЋИ) да се мало виде.
Тек кад се (ПОЈАВИТИ) Маркан, сви оживјеше. (РАЗВЕЗАТИ) приче од Кулина бана, а ту је и пиво које (ДАВАТИ) посебан штимунг.