субота, 17. децембар 2016.

Jednostavno, Novak Djokovic



Promjene su sastavni dio života. Dio su čovjeka. Promjene kreću od samog rođenja a sa njima počinje i borba. Borba za život, za opstanak, za položaj u društvu. Borba je da ne postaneš bezlična osoba, bez ciljeva i želja, koja je samo tu jer je dobila priliku za život. I samo je naša odluka kako ćemo živjeti taj jedan, naš život. Koje ciljeve i želje ćemo staviti na prvo a koje na zadnje mjesto. Samo je naša odluka da li ćemo postati bezlični ili ćemo učiniti nešto po čemu će nas pamtiti.
Kad znamo šta želimo, od sebe, od ljudi, od života, sve je lakse. Znamo kuda da idemo, šta da radimo. Grabiti prema životnom cilju je dug put ali na tom putu postaješ čovjek, shvataš šta je dobro a šta je loše. I nema mjesta za strah. Ne treba se plašiti, ni prepreka ni promjena.
Kada čujete ime NOVAK DJOKOVIĆ, na šta prvo pomislite ? Na novac, slavu, pobjede, putovanja, luksuz ?! Pitamo li se, šta je iza toga, kako je jedan Novak došao do toga. Pomislite na teške i duge treninge, neprestana putovanja, bolove u svakom dijelu tijela. Pomislite na odricanja od porodice, prijatelja, voljene, ponekad i od sebe. Ali, taj čovjek je imao cilj. Znao je šta želi od sebe, šta želi od života. I nije poklekao. Bio je spreman za borbu, za rizik, za poraz. Bio je spreman za uspijeh !
Trebalo je vremena, i snage i volje dok Novak nije postao svjetski broj jedan. Trebalo je pretrpjeti hiljadu poraza za jednu veliku pobjedu. Trebalo je čuti bujicu loših kritika za jednu pohvalnu riječ. Trebalo je proći niz promjena dok nije pronašao sebe, svoju igru, svoj ključ za uspijeh.
I sada je tu, u vrhu, među najboljima, među besmrtnima. On je primjer da promjene donose dobro, da na njima učimo ko smo, zapravo, kako da postanemo bolji ljudi. I možda ćemo i pogriješiti sa nekom odlukom, stati u mjestu i vidjeti da ne idemo naprijed. Pa i zažalićemo ali naučili smo nešto novo. Naučili smo kako ne treba uraditi jedno, da bi drugo uradili bolje.
Kada na životnom putu zastanete i ne budete znali da li da krenete korak nazad ili dva naprijed, sjetite se Novaka. Sjetite se njegovih uspona i padova, svih onih mečeva i poraza koje ste proživljavali zajedno sa njim, gledajući  ga kao ostavlja zadnje atome snage na terenu. Sjetite se svih Novakovih pobjeda, koje ste slavili  dok vam je srce bilo veliko od ponosa. Sjetite se šta je Novaka dovelo do tih pobjeda ! Nije odustao, nećete ni vi. I krenućete dva koraka naprijed, sa stisnutom pesnicom i čeličnom voljom. Jer, ne treba se plašiti života kad znaš šta želiš.

Нема коментара:

Постави коментар